Amsterdam Art Week 2025 – Back to the roots
20 – 25 mei 2025 | Ruim 300 kunstenaars | Meer dan 70 locaties
Amsterdam, 17 april – Van 20 t/m 25 mei viert Amsterdam de 13e editie van Amsterdam Art Week. Een week lang staat de stad in het teken van hedendaagse kunst, met ruim 220 tentoonstellingen, performances en evenementen, verspreid over meer dan 70 locaties. Van galeries tot projectruimtes, van kunstenaarsresidencies tot onverwachte plekken in de stad: de kunstenaar staat centraal. Het complete programma is vanaf nu te bekijken via www.amsterdamart.com.
Een viering van hedendaagse kunst in al haar vormen
Amsterdam Art Week laat zien hoe rijk, divers en verbonden de Amsterdamse kunstscene is. Met werk van meer dan 300 lokale, nationale en internationale kunstenaars en een breed programma waarin de kunstenaar, de stad en het publiek samenkomen, biedt de week ruimte voor ontmoeting, reflectie en nieuwe perspectieven. Bezoekers kunnen zich verheugen op tentoonstellingen, performances, studio visits, kunstenaarsgesprekken, filmvertoningen en interactieve evenementen verspreid door de stad.
Directeur Martina Halsema over de editie van 2025:
“We zijn trots op het programma van dit jaar – een viering van samenwerking en de kracht van kunstenaars in de stad. Van studio visits tot performances en galeriebezoeken: je komt écht in contact met hun werk en verhalen. Deze editie toont hoe kunst verbindt, uitdaagt en ruimte biedt voor ontmoeting, verbeelding en verandering. De stad is het podium, met de kunstenaar in het midden.”
Hoogtepunten uit het programma
Festive Gallery Night (22 mei)
Alle deelnemende galeries openen op vrijdagavond feestelijk hun deuren. Tijdens Festive Gallery Night presenteert de galeries nieuw werk van zowel opkomende als gevestigde kunstenaars, met openingen, performances en borrels door de hele stad. Gratis toegankelijk voor iedereen, een laagdrempelig moment om de Amsterdamse galeriecultuur te ontdekken, voor zowel liefhebbers als nieuwkomers. Onder de deelnemende galeries: AKINCI, Annet Gelink Gallery, GRIMM, Galerie Ron Mandos, Upstream Gallery, Gallery van Fanny Freytag, No Man’s Art Gallery, en vele anderen. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen melanie bonajo, Emma Talbot, Aldo Van Den Broek, Buhlebezwe Siwani, Bridget Riley, Germaine Kruip en Arthuro Kameya.
Focuswijk: Amsterdam West (21 mei)
Sinds vorig jaar staat er elke editie één ander stadsdeel centraal. Dit jaar staat Amsterdam West in de spotlight op zaterdag 21 mei, tijdens West Day & Night met een programma vol kunst, overdag én ’s avonds. Denk aan exposities, performances, live radio en de opening van een bijzondere pop-up door de Patta Academy in een leegstaand kantoorpand – inclusief BBQ en een afterparty bij ISO.
De tentoonstelling The Room is Ours, is een samenwerking met streetwearmerk Patta, met werk van alumni van de Patta Academy. Verwacht muziek, BBQ en BYOB. De avond eindigt met een afterparty in ISO, inclusief live performances en DJ-sets. Verder in West: performances van AnnaMaria Pinaka bij Het Salon (i.s.m. ROZENSTRAAT), een studiobezoek met Gilleam Trapenberg, en een multidisciplinair programma bij De Sering, met werk van o.a. 4siblings, Eli Guerrero, MIST en Big Toilet Radio. Ook Enseoul Gallery en If I Can’t Dance organiseren publieksprogramma’s in de buurt.
Nieuw dit jaar: De Wallen
De Rosse Buurt als podium voor kunst, Hier komen gevestigde en jonge makers samen op bijzondere locaties. Zo toont De Oude Kerk een solotentoonstelling van Kimsooja, organiseert W139 een programma rond activisme en kunst met Sunflower Soup, en toont Galerie de Schans een expositie over fandom, gemaakt door kunstenaars met een achtergrond in psychiatrie of beperking. Bij No Limits! Art Castle is er een breed programma rondom de prikkelende Sexshop Artshow.
Kunstenaarsresidencies in de spotlights
Amsterdam is een stad van makers, en dat komt tot uiting in de vele kunstenaarsresidencies. Tijdens Art Week openen belangrijke instellingen zoals de Rijksakademie van beeldende kunsten en De Ateliers hun deuren. Bezoekers krijgen hier een exclusieve blik achter de schermen en maken kennis met het werk van een nieuwe generatie kunstenaars. Ook kleinere initiatieven zoals Thami Mnyele Foundation (met Nella Ngingo en Rossel Chaslie) en BijlmAIR (Nseabasi Akpan) dragen bij aan de dynamiek van het kunstveld.
Nieuw symposium: “What Do We Bring to the Table?” (20 mei)
ArtTable organiseert in samenwerking met Amsterdam Art hun jubileumconferentie. Onder leiding van curator Fatoş Üstek gaan sprekers zoals Zoé Whitley en Zeynep Kubat in gesprek over samenwerking en veerkracht in het kunstveld. Een dag eerder dan voorheen, en een inhoudelijke aftrap van de week.
Family Sunday (25 mei)
Op zondag 25 mei is zijn kinderen en families welkom om kunst te ontdekken tijdens de Family Sunday. Met workshops, tours en een kunstspeurtocht verspreid over de stad, maken jonge bezoekers kennis met hedendaagse kunst. Kinderen kunnen zelfs als jonge verzamelaars op 9 locaties hun eerste kunstwerk kopen van o.a. Joep van Lieshout en Julius Stibbe – voor een klein bedrag.
Grote museale tentoonstellingen
Onder meer het Stedelijk Museum, Foam, Oude Kerk, Eye Filmmuseum en Nxt Museum presenteren spraakmakende nieuwe tentoonstellingen met onder anderen Pamela Rosenkranz, Diana Markosian en Augusta Curiel.