De tijden zijn veranderd. Daarmee ook onze relatie met de omgeving: vroeger leefden we in de natuur met wellicht een groter besef er een deel van te zijn, maar tegenwoordig is de natuur iets van ‘buiten’ ons. Iets waar we aan voorbijrazen in onze jachtige tijd, op weg naar je werk of de oppas. In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe je een landschap met beweging maakt.
1. Beelden verzamelen
Vanuit een rijdende auto, trein of bus maak je meerdere foto’s waarbij je speelt met de sluitertijd. Hoe langer je de sluitertijd openzet en hoe harder je gaat, hoe meer bewegingsonscherpte er ontstaat. Doe dit een aantal keer op verschillende plaatsen tot je een afbeelding hebt die je aanspreekt. Let op compositie, kleur, lijnen, etc. Maar ook het onderwerp kan verschillen: een kruispunt, busstation – in principe kan alles.
2. Olieverfpapier
Neem een vel A3-olie- of acrylverfpapier en bevestig dit op een plaat mdf of watervast multiplex. Doe dit met breed afplakband. Zorg ervoor dat het plakband evenwijdig aan alle zijden in een rechte lijn wordt aangebracht en druk het daarna stevig aan. Het is van belang om breed plakband te gebruiken, omdat je anders te weinig overlap hebt en onvoldoende hechting. Het papier hoeft slechts voor ongeveer vijf millimeter bedekt te zijn.
Auteur: Eric Schutte
Lees het hele artikel in Atelier # 207 | juli/augustus 2020