Het lijkt zo gemakkelijk, een beetje knoeien met verf of, met andere woorden: experimenteren. Maar wat ga je doen als alles mag? Hoe moet dat eigenlijk, experimenteren?
En zomaar wat doen, is dat niet zonde van je materialen? Ik vind van niet, experimenteren is zeer waardevol, je leert er veel van en krijgt er veel voor terug. De dingen die je al experimenterend ontdekt, noem ik graag cadeautjes. Je moet ze echter wel (leren) zien. Ga je mee op ontdekkingsreis?
1. Kies je thema
Om niet helemaal grenzeloos aan de slag te gaan begin je met het verzinnen van een thema. Ik heb hier gekozen voor het thema ‘onder water’. Hierdoor heb je wat houvast in je kleurkeuze. Gebruik niet te veel verschillende kleuren, want dan wordt je experiment een echte kliederboel en waarschijnlijk grijzig en grauw. Ik heb gekozen voor twee blauwen en een geel. Gaat je schilderij qua thema een andere kant op terwijl je bezig bent, laat het gebeuren. Hoe ongeremder je werkt, des te beter je experiment zal lukken.
2. Waterig
Begin ermee phtalo-blauw te mengen met water en wat medium (verhouding: 1 deel medium, 4 delen water). Giet dit uit over je platliggende doek en smeer verder uit met je handen. Heb je niet genoeg verf aangemaakt, geen nood, maak gewoon nog een beetje aan. Liefst net een andere kleur.
Auteur: MARGOT MAASKANT
Lees het hele artikel in Atelier # 210 | januari/februari 2021